Blog

Kako vzpostaviti nov AV sistem in dobit najboljši zvok?


Ste bili uspešni pri nakupu novega AV sistema, sedaj pa ne veste kam vtakniti vse kable, priključke in povezave? Niste edini s to težavo, priključiti zvočni sistem ni najlažja naloga, priključiti ga tako, da resnično dobite največ od zvoka pa je že skoraj da svoje vrste umetnost.

V prejšnji objavi smo vam svetovali na kaj morate biti pozorni, ko kupujete nov AV sistem. Tokrat pa vam bomo povedali na kaj morate biti pozorni, ko le ta sistem priključujete z zvočniki in drugimi AV sistemi.

Spletna trgovina www.digitalija-shop.si

Priključimo vse!

Kupili ste nov AV sistem, čestitamo! Sedaj pa je potrebno vse priklopiti. 

Samo število priključkov zna biti zastrašujoče na zadnji strani katerega koli ojačevalnika, vendar vzemite si čas, nastavite vse tako kot je treba in ne bo vam treba nikoli več premikati ojačevalnika. 

Priporočamo, da je med priključevanjem zvočnikov, nizkotonca in drugi virov ojačevalnik izključen. To ustavi pokanje zvočnikov, kratek stik ali kakeršno koli drugo škodo vašemu sistemu.

Večina - če ne vsi - ojačevalnikov imajo vse jasno označeno. 

Če boste predvajali v 4K HDR vsebini, bodite pozorni za ''HDCp2.2'' oznako nad HDMI priključki. V nekaterih primerih, samo par HDMI vhodov podpira HDCP2.2 - prepričajte se, da priklopite vaš 4K Blu-ray predvajalnik na ta vhod.

Opazili boste tudi da ima vsak HDMI vhod že dodeljen vir: Blu-ray, DVD, CD, Game, CBL/SAT, media player in tako naprej. To ni samo prijateljski nasvet. To pomeni, da je proizvajalec poskrbel za optimizacijo teh vhodov za točno določene vire. 

Še dve povezavi vredne omembe: priporočamo žično povezavo na omrežje (ethernet), če je le možno, saj je veliko bolj stabilna in zanesljiva kot wi-fi.

In USB vhod spredaj? Bo predvajal glasbo iz USB ključka, ampak nam se zdi veliko bolj uporaben za polnjenje telefona (če ojačevalec to omogoča).

Kalibracije...

Vsi kabli, povezave in priključki so uspešno vklopljeni v ojačevalec, sedaj pa sledi najdaljši in zmeden del priključitve AV sprejemnika. 

Nekateri AV sprejemniki pridejo v kompletu z mikrofonom, priključite ga in zmeril bo sobo in zvočnike, nastavil razdaljo zvočnikov, nivojev in v primeru bolj nobel (beri:dražjih) auto-kalibracij ojačevalcev, optimiziral njegove zmogljivosti in jih prilagodil glede na njegovo okolje.

Priporočamo, da uporabite auto-kalibracije takoj za tem ko vse priključite. Opravite to takoj na začetku, da lahko čim prej začnete poslušati glasbo, plus sistem ne bo zvenel kot bi moral dokler kalibracije niso končane. Enostavno sledite navodilom na ekranu in sistem bo opravil ostalo. Nekateri opravijo  v minuti, nekateri jih potrebujejo pet, odvisno od števila meritev, ki jih opravlja sistem. 

Če uporabljate Dolby Atmos, to prej povejte sprejemniku, prav tako koliko nizkotoncev uporabljate. 

Če kalibracija javi napako za en zvočnik, preverite, če je pravilno priklopljen (na obeh koncih).

Večina auto-kalibracij je uspešnih, vendar nekateri včasih ne upoštevajo par ključnih stvari kot so velikost zvočnikov ali postavitev pohištva. Zato je včasih potrebno ročno nastavito nekatere stvari. Ne bojte se ničesar, nastavite tako kot se vam najbolje sliši. Nenazadnje, vi ste tisti, ki bo poslušal glasbo. 

 

Če pa je vaša želja le poslušanje glasbe ali nimate časa za vse te nastavitve, nas lahko kontaktirate in z vesljem vam bomo pomagali.