Blog

Kupujete nov AV sistem in ne veste kje začeti?


Ste se odločili, da si želite avdio-video(AV) sistem, ki vam bo omogočal gledanje filmov kot v kinematografih in poslušanje glasbe kot v studiu? Potrebujete pomoč pri dešifriranju vseh zvočnih nastavitev, povezav in zastrašujočih kalibracij? Tukaj si lahko preberete vse kar morate vedeti če ste začetnik Hi-Fi opreme.

Avdio-video sprejemnik je glavno gonilo vašega domačega kina. Združuje vire, zvočnike in kaj vidite na ekranu. Omogoča vam celotno kinematografsko izkušnjo v udobju vašega doma.

Spletna trgovina

Vendar AV-sprejemniki so občudovanja vredne mašine in če ste AV-začetnik, je lahko prav zastrašujoče, ko ne veš kje sploh začeti, ko je pred vami velika kovinska škatla, polna enih povezav, priključkov in kratic. 

Zato smo tukaj mi, da vas vodimo skozi celotno kompleksnost: dali vam bomo nasvete na kaj morate biti pozorni, ko izbirate pravi AV sprejemnik za vas, na kaj morate paziti pri povezavah in upamo da vam bomo pomagali pri odločitvi. 

Kupiti/izbrati AV sprejemnik

AV sprejemniki so lahko na prvi pogled kopleksni, vendar je lažje navesti zahteve za AV sprejemnik, kot katerokoli drugo hi-fi ali AV opremo. Vsi izgledajo enako - robustna, črna (včasih srebrna) pravokotna škatla - tako da vam je vsaj pri izgledu iskanje malce olajšano. 

V glavnem potrebujete odgovoriti na tri vprašanja: koliko zvočnikov imate/želite, koliko HDMI vhodov potrebujete in kakšen je vaš proračun.


5.1 ali Dolby Atmos?

Glede na to (predvidevamo), da ste se odločili imeti zvočni sistem v vašem domu, verjetno veste koliko zvočnikov lahko imate, od navadnega 5.1 sistema do vsemogočne Dolby Atmos ekstravagance. Tako da bodo lastnosti vašega ojačevalca odvisne predvsem od tega.

Če boste imeli prostor samo za pet zvočnikov in nizkotonca (minimum za korekten zvočni sistem) potem ne potrebujete boljšega AV sprejemnika kot s petimi vhodnimi kanali. Če pa se igrate z idejo širitve, dodajanje višjih kanalov ali pa se boste odločili za Atmos sistem na neki točki, potem je vredno investirati v AV sprejemnik z devetimi ali enajstimi kanalskimi vhodi tako da ste lahko mirni v prihodnosti.

Razmišljate, da bi namestili Atmos sistem že od samega začetka? Prvo, upamo da imate dovoljenje vaših zgornjih sosedov. Drugo, dvakrat preverite ali vaš ojačevalnik podpira Atmos filmsko glasbo - večina ojačevalnikov nad 500€ bi morala imeti to že kot standardno opremo. Priporočamo tudi, da vam ojačevalnik dovoljuje prikjučiti štiri Atmos zvočnike (5.1.4 ali 7.1.4 konfiguracija) in ne (5.1.2 ali 7.1.2 konfiguracija, ki je pogosta v cenovnem razredu 500€-1000€)

Res je, da boste iskali ojačevalce nad 1500€ vendar bo vredno. Zakaj? Dva Atmos zvočnika enostavno nista dovolj za pristen Atmos učinek, tako da če si resnično želite ogromen, 3D zvok: vzemite štiri. 

Koliko HDMI priključkov?

Povezave. Prepričajte se da imate dovolj priključkov če imate več virov - Blu-ray predvajalnik, konzola, set-top box (STB ali TV vmesnik) - in da podpirajo najnovejše 4K ali HDR specifikacije (HDCP2.2), če je vaša filmska kolekcija polna 4K HDR Blu-ray diskov.

Večina ojačevalnikov bo prišla z nekaterimi analognimi povezavami, če imate opremo, ki je starejša od HDMI kot je naprimer VHS predvajalnik.

Razpoložljiva sredstva

Cena, kot vedno, tudi igra pomembno vlogo. Kupite lahko samo tisto kar si lahko privoščite in to preprosto ni zamerljiv faktor. 

Neko splošno nepisano pravilo pravi:

Če je ojačevalnik 250€ dobite navaden 5.1 sistem, par HDMI priključkov in nič interneta.

Okrog 500€ in dobite vse AV funkcije - wi-fi, podpira Dolby Atmos, DTS:X, 4K HDR povezavo, več HDMI vhodov, vse funkcije za predvajanje glasbe.

1000€ in več: vse našteto zgoraj, vendar več moči, večji razpon zvoka, več vhodov za zvočnike, bolj prefinjeno nastavljene avdio kalibracije in še več funkcij.

Nekako grobo pravilo je, če imate zvočnike v vrednosti 1000€-1500€, potem potrebujete AV sprejemnik v vrednosti okoli 500€. Če želite ojačevalnik za 1500€, potem potrebujete zvočnike za 3000-4000€. V grobem morajo imeti zvočniki dvakratno ceno ojačevalnika. 

Ostalo?

Kaj pa vse ostalo? Funkcije kot so wi-fi, Bluetooth, Spotify Connect, Tidal, SACD playback, AM/FM tunerji, predvajanje visoke resolucije in več sobno predvajanje je vse del osebnega okusa (večina ojačevalnikov višjega razreda vključuje vse to) tako da bodite pozorni na specifikacije ojačevalnikov, da ima le ta vse kar potrebujete.

Nasveti podani zgoraj so bolj mišljeni kot smernice, kot točna navodila. Za popoln sistem v vašem domu se lahko oglasite pri nas in bomo skupaj prišli do najboljše možne avdio-video rešitve.


Kontakt: Telefon - 01 600 10 20 ; e-mail - digitalija@digitalija.si 

Kako do nas? >> kliknite tukaj!

Galerija

A Beginners Guide to Hi-Fi – What Makes a Hi-Fi System? | Cambridge Audio

Looking to build your first hi-fi system? Are you a beginner and not quite sure where to start?